Tandartspraktijk voor innovatieve Tandheelkunde

Parodontologie

Meer dan 2/3 van de volwassen bevolking lijdt onder de ziekte van het steunweefsel van de gebitselementen. Door parodontitis gaan duidelijk meer tanden en kiezen verloren dan door cariës. Verradelijk is dat de ziekte sluipend verloopt en geen pijn veroorzaakt. In het begin wordt er aan de signalen zoals "slechte adem" of verandering van de stand van de tanden/ kiezen meestal geen belang gegeven. Is de parodontis verder uitgebreid, dan kunnen niet alleen tanden en kiezen verloren gaan, het heeft ook heftige gevolgen voor de gezondheid. Met de mogelijkheden van de moderne tandheelkunde is het heel goed te behandelen en vaak ook vermijdbaar. Het is belangrijk dat de parodontitis door een gespecialiseerde tandarts op tijd wordt geconstateerd.

De hoofdoorzaak voor ontstoken tandvlees is het bacteriële beleg (plaque). Gezond tandvlees ligt strak aan de tand/ kies en heeft de opgave deze vast in de mond te verankeren. Is het tandvlees gedeeltelijk van de tand/ kies los gaan zitten dan ontstaan er verschillend diepe pockets.

Deze plekken kunnen met gewone hulpmiddelen niet worden bereikt. Hier ontstaan bacteriële afzettingen. Worden deze niet verwijdert, kunnen de bacteriën zich ongehinderd vermeerderen. Het kaakbot gaat verder verloren en de pockets worden dieper.

Naast de bacteriën zijn nog andere factoren verantwoordelijk voor het ontstaan van parodontitis. Zo speelt de toestand van het immunsysteem een belangrijke rol. Ook roken, stress, voeding, ziektes (b.v. diabetes) of een hormonele storing (b.v. tijdens zwangerschap) kunnen de verspreiding van de bacteriën bespoedigen. Verder kan het ook erfelijk belast zijn. Het is dus belangrijk door een juiste diagnostiek allereerst de oorzaak te bepalen die de ziekte veroorzaakt.

Hierop opbouwend wordt dan een individuele therapie uitgewerkt.

Contact:

De Pallert 18
7761 BV Schoonebeek

0524-533755
info@azh-tandheelkunde.nl

Openingstijden:

behandeling op afspraak