Tandartspraktijk voor innovatieve Tandheelkunde

Gnatologie / functiestoornissen

Bij een ongestoorde functie hebben de tanden en kiezen binnen 24 uur, maar 30 minuten direct contact met elkaar. De spieren hebben veel tijd nodig om zicht te herstellen. Wanneer deze rustpauze onderbroken wordt door langhoudende spieraanspanningen kan pijn en overbelasting optreden. Vaak is de oorzaak een functiestoornis in de kaakgewricht. De oorzaak kan een verkeerde beet (door scheefstand van de tanden/kiezen) zijn of door ontbreken van tanden/kiezen), maar ook een verkeerde houding en overbelasting door stress.

De meestvoorkomende sympthomen zijn hoofd-, nek-, rug-, oorpijn, stijve nek, duizeligheid, last van de ogen, oorruis, vermoeidheid en niet lekker in je vel zitten.

Wanneer men aan die sympthomen leiden, waar geen duidelijke oorzaak voor te vinden is, zou u uw kaakgewricht na kunnen laten kijken. Speciale onderzoeks­methoden laten zien of en zo ja in welke mate uw kaakgewricht een oorzaak van uw klachten kunnen zijn.

Als de artsen vaststellen dat de functiestoornis de oorzaak van uw klachten zijn, dan wordt er een individuele behandplan opgesteld. Het doel van deze behandeling is om de patiënt van de pijn af te helpen.

Vaak wordt er een gebitsbeschermer gemaakt. Deze transparante beschermer kan men zien als een "bril voor de tanden/kiezen" Het zorgt ervoor dat het kaakgewricht positief wordt beinvloed en zo overbelasting van het kauwsysteem te voorkomen. Het wordt meestal 's nachts gedragen. In de regel treed verbetering zeer snel aan. Aan de hand van de mate van de kaakgewrichtstoornis kan men ook fysiotherapie en ontspanningstherapie aanraden.

Vele patiënten met chronische pijnklachten hebben jarenlang verschillende artsen bezocht, zonder dat men echt geholpen werd. Vaak ligt de oorzaak in een funtiestoornis van het kaakgewricht. Een passende diagnose en therapie door de tandarts leidt dan in de meeste gevallen tot snelle en duurzame afname van de klachten.

Contact:

De Pallert 18
7761 BV Schoonebeek

0524-533755
info@azh-tandheelkunde.nl

Openingstijden:

behandeling op afspraak