Tandartspraktijk voor innovatieve Tandheelkunde

Endodontie

Veelal bestaat de wens om eigen tanden en kiezen te behouden, i.p.v. uitneembare voorzieningen. Een mogelijkheid om de tanden en kiezen te behouden is een wortelkanaalbehandeling. Echter, dit is niet altijd succesvol, omdat bij deze konventionele behandelmethode niet alle bacterien uit de wortelkanalen verwijderd kunnen worden. De risico bestaat dat er een langdurige ontsteking ontstaat die ook gevolgen kunnen hebben voor het gehele menselijke gestel. In zo'n geval moet helaas toch de tand of kies getrokken worden.

Een nieuwe methode voor wortelkanaalbehandelingen, de zogenaamde endodontologie, komt uit de USA. Het begrip komt vanuit het Grieks en leert ons om vanuit het binnenste van een tand/kies te werken. Anders dan met de reguliere behandeling, wordt met deze methode een avitaal (=dood) tand/kies zo behandeld dat de bacteriën net als bij een extractie onschadelijk worden gemaakt.

Een endodontische behandeling is niet alleen tijdrovend, maar er is ook nog speciale instrumentarium voor vereist.

Bij aanvang van de behandeling wordt er een röntgenfoto gemaakt, om een goed beeld van de tand/kies en zijn wortelkanalen te krijgen.

Eerst wordt de wortelkanaal met flexibele en roterende titaniumvijltjes schoongemaakt. Ook kromme wortelkanalen kunnen zo schoongemaakt worden ivm de flexibiliteit van de vijltjes.

Om ook de kleinste details goed te kunnen zien, wordt er vaak gebruik gemaakt van een loepbril, daarna wordt de kanaal goed gedesinfecteerd. Aan het eind van de behandeling worden de kanalen duurzaam afgesloten, zodat er geen bactierën meer in het kanaal kunnen komen. Hiervoord wordt bijna altijd guttapercha gebruikt. Dit is een natuurprodukt.

Endodontische behandelingen zijn tijdintensief. Zij bieden vaak de mogelijkheid een eigen tand/kies te houden en af te zien van andere tand/kiesvervanging.

Contact:

De Pallert 18
7761 BV Schoonebeek

0524-533755
info@azh-tandheelkunde.nl

Openingstijden:

behandeling op afspraak