Tandartspraktijk voor innovatieve Tandheelkunde

Cariësrisico

Cariës (tandbederf) is een vaak geziende aandoening van tanden en kiezen, die gepaard gaat met verlies van hard tandweefsel. Bij de centrale factoren die cariës veroorzaken behoren vaak herhaalde of lang durende opname van koolhydraten en de daaruit ontstaande gisting door bacteriëlle plaque.

Deze voorwaarden bevinden zich in bijna elke mondholte. Toch lijden sommige mensen sterker aan cariës dan anderen. Hiervoor verantwoordelijk is de individuele vatbaarheid, de frequentie en de kwaliteit van de comsumptie van koolhydraten, zoals de bacteriële samenstelling van de plaque. De oplosbaarheid van het tandglazuur wordt bëinvloed door de ph-waarde. Bij een zure ph-waarde van 5,5 t/m 5, 7 stijgt de oplosbaarheid van het tandglazuur sterk. Zulke waardes ontstaan gauw in het plaque bij consumptie van suiker. Er ontstaat een bepaalde soort bacterie (Mutans Streptokokken), die bekend is voor het ontstaan van cariës.

Het individuele cariësrisico kan worden gemeten aan de ph-waarde van het speeksel. Een eenvoudige test levert het resultaat over de 'buffercapaciteit' van het speeksel en het aantal van de bacteries (Mutans Streptokokken).

Een diagnose over het cariësrisico is geschikt vooral voor kinderen, om hun risico te constateren, voordat er beschadigingen aan de tanden/kiezen ontstaan.

Contact:

De Pallert 18
7761 BV Schoonebeek

0524-533755
info@azh-tandheelkunde.nl

Openingstijden:

behandeling op afspraak